Welkom bij Van Dijk LeaseAdvies

<

NieuwsBrief

« Terug naar het overzicht

17
06-2016

Privé lease voor uw werknemer(s)

Als uw werknemer(s) zakelijk leasen (auto van de zaak) via welke leasemaatschappij dan ook, of een auto rijdt welke u in eigen beheer heeft aangeschaft, en zij rijden meer dan 500 kilometer privé per jaar, ziet de Belastingdienst de zakelijke leaseauto als inkomen en moet hij/zij daar belasting over betalen. U helemaal bekend. Hij /zij telt tussen de 0 en 25 procent (afhankelijke welke auto en wanneer hij is gaan rijden) van de waarde van de auto op bij zijn / haar inkomen en betaalt naar rato vervolgens die extra belasting.

Dit is en blijft de meest voordelige oplossing voor uw werknemer(s) zolang er veel zakelijke kilometers gereden moeten worden en de auto een wezenlijke toevoeging is voor de uitvoering van de functie van uw werknemer(s).

Maar er zijn ook omstandigheden dat een (lease)auto “slechts” een secundaire arbeidsvoorwaarde is, maar niet direct noodzakelijk voor de uitvoering van zijn of haar werkzaamheden. Misschien is in zo’n geval een “mobiliteitsbudget” een veel beter alternatief. Voor zowel u als werkgever (risico) en voor de werknemer (bijtelling).

Bij privé lease werkt het zo; voor een vast bedrag per maand leaset uw werknemer de auto direct van de leasemaatschappij, zonder tussenkomst van u als werkgever. Dit regelt hij of zij helemaal zelf. Deze leaseauto wordt ook op naam van de werknemer geregistreerd bij de RDW (zgn. RTL-registratie). Dus voor de overheid geldt deze (lease)auto als “eigen” auto en niet als inkomen.

Omdat de auto geldt als een eigen auto en niet van de zaak, hoef je de werknemer de waarde van de auto niet bij zijn of haar inkomen op te tellen. De brandstofkosten komen uiteraard ook voor zijn of haar rekening. Uw werknemer kan aan de hand van het mobiliteitsbudget dan ook helemaal zelf bepalen welke auto hij of zij wilt leasen.

Kortom: Het verschil tussen zakelijk- en privé leasen is vooral een fiscaal-technisch en afhankelijk van het feit of een (lease)auto een relevant onderdeel is voor de werkzaamheden die uitgevoerd moeten worden.